Передплата на "Пирятинські вісті" продовжується!
 
Пошук по сайту

Меню

Останні новини

Коментарі

Товарищи, обратите внимание на номер, по которому вы звоните. Я обычный заинтере...

Вкажіть, будь-ласка, відповідно до яких Правил благоустрою (номер, дата) і яку д...

Есть у каждой женщины
Памятная дата —
В этот день ты сыну
Ж...

можно детали? Если удобно обратитесь по номеру 0662364128

Уважаемые, коммунальщики! У Вас будни, а нам каждый день праздник! Употребляя в ...

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пирятинських школярів годують ковбасою


З цього приводу минулого тижня до редакції зателефонувало двоє жінок – мама учениці школи №1 та бабуся учня 4-ї школи. Вони обурювалися з приводу такого меню у шкільній їдальні.
Зокрема, мама школярки з 1-ї школи Світлана обурювалася: «Навіщо вводити ковбасу в раціон школярів?.. Більшість свідомих батьків борються з тим, аби діти менше вживали таких продуктів, або бодай контролюють їх якість, купують більш якісніші. А тут – два дні поспіль ковбаса у шкільній їдальні. Хай би перед тим, як годувати дитину цим продуктом, хоч у батьків спитали, як вони до цього ставляться…».
Чи дозволена в раціоні школярів ковбаса – з таким запитанням ми звернулися до лікаря з гігієни харчування районного управління Держпродспоживслужби Людмили КОНСТАНТИНЕНКО. Ось, що почули у відповідь:
- Нормативними документами, на основі яких розробляється меню їдалень у школах та дошкільних навчальних закладах, дозволено, аби в раціоні дітей були ковбаса варена, сосиски і сардельки вищого та першого ґатунку. Тому ніяких протиправних дій у тому, що в їдальні дітям давали ковбасу, немає. Наші спеціалісти, погоджуючи перелік харчових продуктів до вживання, націлюють персонал на те, аби ковбасні вироби закуповували у заклад лише ті, які виготовлені за ДСТУ, а не просто за технічними умовами. Окрім того, ковбасні вироби повинні проходити термічну обробку перед подачею на стіл – відварюватися. Оце і є всі ті вимоги, які ставляться до ковбас у раціоні школяра та навіть дошкільняти…
Яка точка зору лікаря-педіатра на такі складові раціону школяра, нам прокоментувала Оксана БРАЖНИК:
- Якщо ми говоримо про якісні ковбасні вироби, то іноді (раз у тиждень, раз у 10 днів) їх давати дітям можна. Мова йде про сосиски, сардельки чи варену ковбасу вищого ґатунку. Повторюся – нечасто і якісні… Хоча, звісно, краще, аби у меню замість тієї ж ковбаси були котлети, відбивні, тюфтелі, риба і то запечені, тушковані, а не засмажені до скоринки на сковороді. Як лікар, який щоденно працює з дітьми і має змогу спостерігати за станом здоров’я, за змінами, які відбуваються з року в рік, можу відзначити, що діти дуже реагують на неякісне харчування. Часто до нас звертаються зі скаргами на проблеми зі шлунком, болями в животі, нудоту. Менші діти мають меншу кількість проблем зі шлунково-кишковим трактом. Починаючи зі шкільного віку, і чим діти старші, то і кількість цих проблем збільшується. Причина цього не лише в ковбасі, а й в тому, що діти їдять неконтрольовано, батьки дають кошти, які вони витрачають на власний розсуд і не завжди на корисні продукти. Тому, вважаю, що хоча б у шкільних їдальнях дорослі мають робити більше для того, аби діти харчувалися якісніше, аби в меню дітей було більше овочів та фруктів, каш, а не шкідливих для дитячого організму продуктів.
Від редакції: Хотілося б, аби люди, які займаються організацією харчування у шкільних їдальнях, прислухалися до порад, наданих саме педіатром. Звісно, простіше, нарізати шматки ковбаси, яку, до речі, «завдяки» вмісту в ній величезної кількості добавок, підсилювачів смаку, ароматизаторів, так люблять наші діти, ніж готувати повноцінну м’ясну страву. Але в даній ситуації на кону стоїть дитяче здоров’я…
Людмила ВОЛИК

Джерело:

Поділитися:

Категорія: Пирятинські вісті | Додав: Ред (09.02.2018) | Автор:

Переглядів: 78 | Коментарі: 0 | Рейтинг: 0.0/0 |

Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 
Розробка дизайна — СтудіяWebus